Äitienpäivän ehdottomasti suosituin vieminen on tietysti kukista kaunein, RUUSU! Tuota kaunotarta löytyy vaikka missä koossa ja lajikkeessa, mutta mikään kauneus ei ole ikuista, jos kukan kohtelu on huonoa. Siispä kokosimme teille helpot ja yksinkertaiset hoito-ohjeet ruukkuruusujen hoitoon! 🌹
Ruusua ei kannata pelätä! Se on loppujen lopuksi helppo kasvi ja kestää myös viileämpiä säitä. Tämän ansiosta sitä viedään paljon myös haudoille.
Jos sait ruusun lahjaksi tai hankit sellaisen itsellesi, on se joko muovisessa suojaruukussa tai istutuksessa. Voit joko istuttaa ruusun isompaan ruukkuun, maahan tai nauttia koko kesän siitä valmiina istutuksena.
Muista ruusun hoidossa nämä KOLME:
Vesi
Valo
Ravinne
Ruusuille paras kastelu on tasainen kastelu, jolloin varotaan liikaa märkyyttä ja kuivuutta. Paras tapa tunnistaa kastelun tarve on nostaa ruukkua. Onko se kevyen oloinen? Silloin kastellaan! Voit myös laittaa sormen multaan ja tunnustella sen koostumusta.
Huom. Usein liikakastelu tappaa kasveja helpommin kuin kuivuus!
Jos et ole varma kastelun määrästä, kannattaa märkyyden estämiseksi ruusu istuttaa salaojitukseen tai reiälliseen ruukkuun. Sen voi tehdä esimerkiksi ruukkusoralla (pari senttiä ruukun pohjalle ennen multaa). Jos istutat ruusun maahan, maaperä suodattaa ylimääräisen veden. Jos paikka tuntuu erityisen kuivalta, lisää istutusmultaan esimerkiksi biohiiltä, joka sitoo kosteutta ja ravinteita. Tällöin kasteluväli pitenee.
Valo! Ruusu rakastaa aurinkoa. Kuitenkin on tärkeää muistaa, että auringossa vettä haihtuu enemmän. Sama pätee myös sijoituspaikkaan, sillä myös tuuli haihduttaa vettä yllättävänkin paljon.
Ravinteita tarvitaan tietysti upean kukinnan takaamiseksi. Ruusu kukkii helposti myöhään syksyyn, jos se vain saa hieman avustusta.
Kukan nuutunut ulkonäkö, huonokuntoisen näköiset lehdet ja heikko kukinta ovat monesti seurausta heikosta ravinteiden saannista.
Mullassa on itsessään ravinteita, mutta kasvi käyttää ne yleensä jo kuukauden tai parin sisällä, jonka jälkeen esimerkiksi kastelulannoite, ravinnepuikot tai -tabletit, ovat hyvä apu.
Entäpä ruusun talvehtiminen ja leikkaaminen? Ruusut talvehtii parhaiten pihalla maassa. Osa ruusuistamme on monivuotisia ja talvehtii suojaamatta ulkona, osa tulee peittää talven ajaksi tai viedä viileään ja valoisaan varastoon. Osa taas ilahduttaa vain kesän ajan.
Ruususta leikataan kesän aikana aina kuolleet kukat pois hyvän lehden yläpuolelta. Näin hankasilmusta kasvaa uusi verso, joka kukkii kauniisti.
Kysy lisää myyjiltämme lajikkeista, istutuksista ja tilaustöistä. Autamme mielellämme sinua valinnassa! ❤️
PS. Pääset verkkokaupan valikoimaan ja tekemään ostoksia TÄSTÄ!
Comments